P i l a u
Ingredienser
1 kg kød
1 kg ris
ca. ½ dl olie
2-3 løg
1-2 hele hvidløg
evt. 2-3 tomater
salt
vand
Krydderier
1 tsk peber
2-3 tsk. Kardemomme
2 tsk spidskommen
2 tsk kanel
1 tsk nelliker
2 tsk koriander
2 tsk karry
Vask risene. Skær kødet til småkød og kog det i en gryde, vandet skal dække. Kødet koger til det er næsten mørt, og tages op og lægges til afdrypning. Både suppe og kød bruges.
Noget af olien varmes i en gryde, og de skårne løg svitses heri. Hvidløgene skæres i tynde skiver og svitses med løgene. Bland krydderierne, 3-4 spiseskefulde af blandingen, i løgene og rør godt rundt tilsæt mere olie og kødstykkerne. Det hele svitses til det er meget brunt, men ikke sort. Efter 3-5 min. tilsættes evt. tomater og derefter kødsuppen og evt. ekstra bouillon eller vand så væskemængden passer med rismængden, der skal kunne opsuge væsken.
Bring suppen mm. i kog og tilsæt risene. Ha’ kogende vand parat hvis risene koger for tørre. Tilsæt evt. også mere olie. Der skal meget olie til denne ret!
Kog indtil risene er nok. Rør af og til i risene, så de ikke brænder på. I stedet for bouillon kan bruges kogt afkog af reven kokosnød.
Chai
Ingredienser
1 l vand
1 l mælk
1-2 spk mørk te
ca. 200 g rørsukker
Krydderier
1-2 tsk ingefær
1-2 tsk. kardemomme
1-2 tsk kanel
Alle ingredienserne kommes i en gryde og varmes til kogepunktet. Teen skal være meget sød og krydret. Nogle sammenligner med kakao.
Dette er en meget almindelig drik alle steder i Tanzania. Der drikkes mere te end kaffe.
Når byens trykkende varme tager eftermiddagens sidste energi og når luften stå stille med lidt støv hvirvlet op i markedspladsens mange dufte, så er en kop varm chai god til at tage trætheden.
Chapati
Ingredienser
1 kg mel
½ l vand
1-2 spk olie
evt. lidt gær
salt
olie til stegning
Mel, vand, olie, salt og evt. lidt gær røres sammen og æltes til det er som en god dej til brød. Dejen dele små boller. Bollerne rulles ud til pandekager. Rul fra midten og udad. Pandekagen smøres med meget lidt olie på oversiden og foldes sammen, smøres og foldes endnu engang. Så rulles den sammenfoldede pandekage ud igen til en pandekage og processen gentages evt. endnu engang.
Der er godt hvis chapati’erne står og trækker lidt inden de steges i lidt olie på panden. Chaparti’erne skal poppe op og danne luftlommer. Når de er gennemstegte skal de serveres varme med en kød stuvning eller andet til.
De kan også spises kolde.
Ingredienser
500 g mel
1½ dl sukker
2 spsk olie
25 g gær
2 dl vand
2 dl mælk
1-2 tsk kardemomme måske mere
1 æg
Ingredienserne blandes og æltes til en brøddej.
Når dejen har hævet, slås den ned og rulles ud til en tynd plade. Med et lille glas eller lignede stikkes små cirkler ud. Når de har ligget lidt frituresteges de i varm olie som klejner.
Spises helst varme.
I Tanzania får man ofte mandazi til morgenmad.
Ingredienser
4 personer
4 løg
2 spsk olie
2 spsk jordnøddesmør
3 spsk tomatpuré
1 kylling
1 tsk salt
evt. 1 sød chilli
evt. 1 rød peberfrugt
evt. 1 fed hvidløg
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie. Tilsæt jordnøddesmørret. Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg og jordnøddesmør. Tilsæt tomatpuré, chili og peber skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 min. Hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør.
En ældre høne giver mere smag og retten skal så koge i længere tid.
Der serveres chapati, ris eller ugali til.
Ingredienser
6 personer
2 bundter afrikansk spinat
1 løg
1 stor kokosnød
1 kop vand
1 tomat
salt
Pil stilkene fra spinaten og hak løg og tomat fint.
Kokosnødden halveres og rives på en ”mbuzi” og 2 dl kogende vand hældes over. Det står lidt og trækker inden det hældes i et dørslag og kokosmælken presses fra. Evt. hældes igen 2 dl kogende vand over og når det har trukket lidt presses mælken igen fra gennem et dørslag.
Kom vandet og lidt salt i en gryde. Når det koger puttes spinaten i og læg låg på. Rør nu og da. Kog til vandet er næsten væk.
Tilsæt løg og tomat og kokosmælk.
Kog til alt er mør.
Serveres til ugali, ris og andet.
Ingredienser
4 hvider
3 dl sukker (250 g)
6 dl kokosmel (250 g)
chokolade til overtræk
Det hele røres grundigt sammen i en tykbundet gryde og varmes langsomt op til det er sejt og sammenhængende.
Med en to teskeer sættes toppe af på bagepapir.
Bages ved 170 C midt i ovnen til de er gyldne.
Eventuelt:
Chokladen smeltes i vandbad og de afkølede kokostoppe dyppes i chokoladen.
Toppene sættes på bagepapir til chokoladen er stiv.
Smager bedst frisklavet.
Ingredienser
2 ½ dl mælk
50 g gær
1 æggehvide eller ½ æg
100 g margarine eller olie
50 g sukker
½ tsk salt
150 g fuldkornsmel
250 g hvedemel
Sesamfrø og æg til pynt
Smeltet margarine, mælk, sukker, æg røres grundigt sammen. Den lune blanding tilsættes gær som røres ud. Er det tørgær skal den lige have lov til at vågne op.
Fuldkornsmelet tilsættes og det røres så tilsættes mere og mere af hvedemelet, og når dejen ikke kan røres mere begynder æltningen med hænderne. Pas på at der ikke æltes for meget mel i dejen, især når der er meget fedtstof i dejen. Det er godt at ælte en dej meget.
Dejen hæver i ca. 30 minutter på et lun sted med et rent viskestykke over. Dejen presses sammen uden at ælte den ret meget. Bollerne formes og de hæver igen i 30 minutter.
Bollerne pensles med et rørt æg og drysses med sesamfrø.
Bollerne bager ved 200 C i ca. 15 min.
Dette er boller til festdage. Til daglig springes olie/margarine og sukker over. Man kan sagtens få fedt og sukker nok uden at komme det i boller.
Brug fantasien til at lave forskellige slags dej. Husk altid halvdelen af melet skal være almindelig hvedemel. Altid ca. dobbelt så meget mel som væske. Og altid salt og gær. Prøv så at putte gulerødder, squash, nødder, mandler, valnødder, osv. i.